Tiflis’te “Türk İslam Sanatları Sergisi”

Yazıcı-dostu sürüm

Tiflis Yunus Emre Enstitüsü ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (BUSMEK) iş birliğiyle düzenlenen “Türk İslam Sanatları Sergisi”nin açılışı Tiflis Ivane Javakashvili Devlet Üniversitesi destekleriyle 10 Nisan 2018 tarihinde gerçekleştirildi.

Serginin açılışına T.C. Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan, Azerbaycan Büyükelçisi Dursun Hasanov, I.J. Tiflis Devlet Üniversitesi Rektörü Giorgi Sharvashidze, Bursa Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Şaban Kander, sanat eğitmenleri, öğretim üyeleri,  Türk ve Gürcü kurumlarının yetkilileri ile çok sayıda sanatsever katıldı.

T.C. Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan yaptığı konuşmada, düzenlenen serginin çok etkileyici olduğunu belirterek sergide tezhip, çini ve ipek halıcılığı sanatlarından çok güzel örnekler bulunduğunu kaydetti. Yazgan, serginin amacının Türk kültürünü, Bursa’yı, Bursa Büyükşehir Belediyesinin yaptığı hizmetleri tanıtmak olduğunu vurguladı.

Tiflis Ivane Javakashvili Devlet Üniversitesi Rektörü Giorgi Sharvashidze, Türkiye ile Gürcistan’ın çok sıkı ilişki içerisinde olduğunu ve Gürcistan’dan Bursa’ya staj yapmak üzere öğrencilerin gönderildiğini belirtti. Büyüleyici olarak nitelendirdiği sergiye ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, benzer faaliyetlerle iki ülke arasındaki ilişkilerin daha üst seviyeye çıkacağını da ifade etti.

Tiflis YEE Müdürü Yrd. Doç. Dr. Selçuk Kürşad Koca ise “Kardeş iki ülke olan Türkiye Gürcistan arasındaki kültürel ve sanatsal birlikteliğin bir adım öteye geçmesi adına faaliyet yürütüyoruz. Türkiye’deki kültürel birikimin bir yansıması olarak Türk İslam sanatlarının çeşitli dallarında birçok eser, bugün Gürcistanlı sanatseverlerle buluştu.” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Şaban Kander, "Bursa Büyükşehir Belediyesinde 256’dan fazla sanatın eğitimini 500’den fazla usta eğiticileriyle 1200’ün üstünde kursiyere vermekteyiz. Bugün sizlere sunduğumuz eserler, başarılı kursiyerlerimiz tarafından yapılmıştır.  Bu sergi ile kültürümüzü Gürcistan halkına tanıtmak istedik. Bizler her zaman Gürcistanlılara destek vermeye hazırız.” şeklinde konuştu.

Türk İslam medeniyetinin önemli sanatlarından minyatür, ebru, tezhip, hat ve ipek halıdan oluşan 80 parça eserin yer aldığı sergi, 14 Nisan 2018 tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak.