Gürcü Türkologlar Tiflis Yunus Emre Enstitüsünde Buluştu

Yazıcı-dostu sürüm

Tiflis Yunus Emre Enstitüsünde, Gürcistan’da Türkoloji alanının gelişmesine değerli katkılar sunan Prof. Dr. Tsisana Abuladze ve Prof. Dr. Elizbar Cavelidze için saygı gecesi düzenlendi. Türkologların akademik geçmişleri ve eserleri hakkında sunum yapılan etkinliğe, T.C. Tiflis Büyükelçiliği Müsteşarı Onur Sevim, Gürcistanlı Türkologlar, Türkoloji öğrencileri ve pek çok davetli katıldı.

Tiflis İvane Javakhişvili Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden 1956 yılında mezun olan Prof. Dr Tsitsana Abuladze konuşmada, ömrünü Osmanlı ve Gürcü tarihi belgelerini araştırmaya adadığını dile getirdi. Sovyetler Birliği döneminde Türkçe öğrenmenin hiç kolay olmadığını dile getiren Abuladze, Türkçe konuştuğu ilk Türk'ün Tiflis'e o dönemde ziyarette bulunan şair Nazım Hikmet olduğunu, Hikmet ile sohbetini hiç unutmayacağını söyledi.

82 yaşındaki Prof. Dr Elizbar Javalidze ise akademik geçmişi ve eserleri hakkında bilgi vererek iki dost ülkenin ilişkilerinin devamı için çalışmaya yorulmadan devam edeceğine vurgu yaptı.

Türk halkının büyük bir kültüre sahip olduğunu vurgulayan Javelidze, "Türkiye'nin zengin edebiyatı var. Ben ise Türkiye'nin bu zenginliği ve medeniyetini Gürcü halkına daha yakından göstermek için çaba sarf etmeye devam edeceğim." dedi.

Program plaket takdimiyle sona erdi.