Karagöz Hacivat Gölge Oyunu Tiflis’te

Yazıcı-dostu sürüm

Tiflis Yunus Emre Enstitüsünde, 26 Haziran 2019 tarihinde Hayalî Suat Veral ile Türkiye’nin ilk kadın Karagöz Sanatçısı Merve İlken tarafından Karagöz Hacivat gölge oyunu sahnelendi. Programa T.C. Tiflis Büyükelçiliği Müsteşarı Onur Sevim, THY Tiflis Müdürü Şerafettin Ekici,  tiyatro oyuncuları, Tiflis’te yaşayan Türkler ve Gürcistanlı sanatseverler katıldı.

Hayalî Suat Veral konuşmasında, “Birkaç gündür yaptığım gözlemler neticesinde şunu söyleyebilirim ki Tiflis, sanata ve kültüre değer veren bir şehir. Burada değerli sanatçılarla tanışma fırsatı elde ettim ve bundan onur duydum. Dünyanın pek çok yerine gidip gösteriler yapıyoruz. Bugünkü gösterimizi de Türkiye’nin ilk kadın Karagöz Sanatçısı Merve İlken Hanımefendi ile birlikte Tiflis Yunus Emre Enstitüsünde yapacağız. Gençlere bu sanatı öğretmek ve bu sanatla birlikte kültürümüzü aktarmak için yaklaşık kırk yıldır çalışıyorum. Umarım bugünden sonra Karagöz’ü artık daha fazla seveceksiniz.” dedi.

Merve İlken ise konuşmasında, “Türkiye’deki ve dünyadaki kız çocuklarına, genç kızlara, kadınlara ve annelere sanat yoluyla örnek olabilmek için bu yola çıktım. Bizim için çok önemli bir coğrafya olan Gürcistan’da, Karagöz’e gösterilen ilgiye çok memnun oldum. Bu ve bunun gibi etkinliklerimizi ilerleyen dönemlerde de sürdürmek isteriz.” ifadelerine yer verdi.

Gölge oyunu başta çocuklar olmak üzere tüm seyircilerden büyük beğeni topladı. Gölge oyunundan sonra kukla yapımıyla ilgili çocuklara yönelik bir atölye çalışması gerçekleştirildi. Program hediye takdimi, fotoğraf çekimi ve yapılan ikramlarla sona erdi.

Enstitünün desteğiyle 28-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek 2. Uluslararası Geleneksel El Sanatları Atölyesi Festivali'nde de Karagöz ve ebru atölye çalışması ile gösterileri yapılacak.