Mehmet Akif Ersoy, İstiklâl Marşı'nın Kabulünün 94'üncü Yıldönümünde Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Mehmet Akif Ersoy, İstiklâl Marşı'nın kabulünün 94. yıl dönümünde Tiflis'te düzenlenen etkinlikle anıldı. Yunus Emre Enstitüsü Tiflis Türk Kültür Merkezinde düzenlenen törene Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü, Tiflis Türk Kültür Merkezi Müdürü Zekeriya Gültekin, TİKA Tiflis Koordinatörü Mustafa Korkmaz, Büyükelçilik temsilcileri, Türkologlar ve Türk Kültür Merkezi öğrencileri katıldı.

Büyükelçi Gümrükçü, programda yaptığı konuşmada, Türk ve dünya edebiyatına damgasını vuran Ersoy'un pek çok yönden önemli bir kişilik olduğunu belirterek, 2015 yılı etkinliklerinden ilkinin İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy'la ilgili olmasından memnuniyet duyduğunu belirtti.

Tiflis Türk Kültür Merkezi Müdürü Zekeriya Gültekin ise Mehmet Akif Ersoy’un hayatı boyunca vatan ve millet sevgisinden taviz vermediğini ve bunun sonucu olarak da İstiklal Marşını, hiç bir karşılık kabul etmeden milletine hediye ettiğini söyledi.

“M. Âkif Ersoy’un Edebî Kişiliği” konferansında konuşan Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Abdullah Şengül, Ersoy'un hayatı ve eserleri hakkında bilgi verdi. Ersoy'u anlamanın "birlikte yaşamayı anlamak" olduğunu dile getiren Şengül, "Akif'i anlamak bugünkü insanın en fazla ihtiyaç duyduğu dili anlamaktır. Batı'yı ve Doğu'yu anlamaktır. Akif'i anlamak 'biz'i anlamaktır" diye konuştu.

Programda sahne alan şair Özgür Çoban da, Çoban Yıldızları Grubu'nun çaldığı müzik eşliğinde Ersoy'un şiirlerini okudu.