Tiflis Türkiye Haftası'na Ev Sahipliği Yaptı

Yazıcı-dostu sürüm

“Göbeklitepe: İnsan ve Hayat” ana temalı Türkiye Haftası’nın dördüncü ayağı Gürcistan’ın başkenti Tiflis oldu. 06 Kasım 2019 tarihinde "Göbeklitepe" Konferansı ile başlayan Türkiye Haftası çeşitli etkinliklerin ardından 09 Kasım 2019 tarihinde düzenlenen yemek atölyesi ile son buldu.

Yunus Emre Enstitüsü, dünyanın bilinen en eski tapınağı olan ve tarihin başlangıç noktası kabul edilen 2019 Göbeklitepe yılı kapsamında “Göbeklitepe: İnsan ve Hayat” ana temasıyla 4 gün boyunca çeşitli etkinlikler düzenledi.

Göbeklitepe Konferansı

Şanlıurfa Müze Müdürü ve Göbeklitepe Kazı Heyeti Başkanı Celal Uludağ, Gürcistan Millî Müzesinde gerçekleştirilen “Tarihin Sıfır Noktası: Göbeklitepe" Konferansı'nda, insanlık tarihine ışık tutacak bilgileri katılımcılarla paylaşarak sunumunu görsellerle örneklendirdi.

Göbeklitepe Sergisi

Konferansın ardından “Tarihin Sıfır Noktası: Göbeklitepe” Fotoğraf Sergisi'nin açılışı yapıldı. Sergilenen eserlerle Göbeklitepe’nin keşfinden günümüze kadarki tarihsel yolculuğu Tiflis halkının ilgisine sunuldu.

Çellist Uğur Işık ile Müzik Ustalık Sınıfı

Türkiye Haftası’nın ikinci günü Tiflis Devlet Konservatuarında gerçekleştirilen Müzik Ustalık Sınıfı ile başladı. Ustalık sınıfına müzik eğitimi alan 12 kişi katıldı. Katılımcılar Çellist Uğur Işık yönetiminde Türk ezgilerini çalma fırsatı buldu.

Dünden Bugüne GAP

Türkiye Haftası’nın ikinci günü, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi tarafından hazırlanan “Dünden Bugüne Fotoğraflarla GAP” isimli sergi ile son buldu. Tiflis Devlet Üniversitesinde gerçekleştirilen sergide konuşma yapan Dekan Yardımcısı Tamar Shander iki ülkenin tarihî ve kültürel yakınlığına dikkat çekti. Güneydoğu Anadolu bölgesindeki şehirlerden fotoğraf kareleri sunan sergi, üniversitede iki hafta boyunca ziyarete açık kalacak.

Geleneksel Türk Lezzetleri Tanıtımı

Türkiye Haftası’nın üçüncü gününde kadim medeniyetlere ev sahipliği yapan Anadolu’nun leziz ve geleneksel Türk mutfağı, Tiflis Devlet Üniversitesi öğrencilerine tanıtıldı.  Türkiye’den gelen şeflerin, Şehmus Acar ve Ecem Şencan’ın, hazırladığı ikramlar öğrencilerden büyük beğeni topladı.

Anadolu Ruhu

Türkiye Haftası’nın üçüncü günü Türk müziğinin usta isimlerinden Çellist Uğur Işık yönetimindeki “Anadolu Ruhu” konseri ile son buldu. Sanatçıya sahnede Ferruh Avni Yarkın, Mustafa Doğan Dikmen ve Umut Sel de enstrümanlarıyla eşlik etti. Tiflis Devlet Konservatuarındaki konserde Anadolu’nun farklı bölgelerinden seslendirilen ezgiler, müzikseverleri büyüledi.

Türk Mutfağı Atölyesi

Tiflis Türkiye Haftası, Şef Şehmus Acar ve Ecem Şencan yönetiminde Tashre Restoranda gerçekleştirilen Türk Mutfağı Atölyesi ile son buldu. Etkinliğe Gürcistanlı şefler, gastronomi öğrencileri ve mutfak bloggerlerinden oluşan 21 kişilik bir grup katıldı. Türk Mutfağı Atölyesinde geleneksel lezzetlerden hünkâr beğendi, peynir tatlısı ve reyhan şerbeti yapıldı. Yerel basının büyük ilgi gösterdiği programda, Gürcistan İMEDİ TV'nin canlı yayınına da konuk olundu.