Tiflis ve Marneuli’de Nevruz Coşkusu

Yazıcı-dostu sürüm

Tiflis Yunus Emre Enstitüsü; Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Tiflis Büyükelçiliği himayelerinde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Tiflis Ofisi, İvane Cavakhishvili Tiflis Devlet Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi, Marneuli Girişimci Gençler Akademisi iş birliğiyle Gürcistan’ın Tiflis ve Marneuli şehirlerinde Nevruz programları düzenledi.

Tiflis’teki program 15 Mart 2019 tarihinde İvane Cavakhishvili Tiflis Devlet Üniversitesinde gerçekleşti. İvane Cavakhishvili Tiflis Devlet Üniversitesi ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Halk Dansları Topluluğu’nun sahne aldığı programa, T.C. Tiflis Büyükelçiliği Müsteşarı Onur Sevim, TİKA Tiflis Ofisi Koordinatörü Necla Demirdağ, THY Tiflis Müdürü Şerafettin Ekici, çeşitli ülkelerin büyükelçileri, büyükelçilik çalışanları ve kültür merkezi temsilcileri, Tiflis’te yaşayan Türkler ve yabancıların yanı sıra Gürcistanlılar yoğun ilgi gösterdi. 

Müsteşar Onur Sevim konuşmasına, “Nevruz, baharın gelişinin sembolüdür. Güzel duygular barındırır, umudu temsil eder. Aslında değişik kültürlerde farklı bayramlarla baharın gelişi kutlanmaktadır. Nevruz’u Gürcistan’da kutlamak amacıyla böyle bir program planladık. Programı düzenleyen ve katkı sağlayan tüm kurumlara büyükelçiliğimiz adına teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi.

İvane Cavakhishvili Tiflis Devlet Üniversitesi Kültür ve Spor Birimi Başkan Yardımcısı Nika  Mikautadze ise Nevruz Bayramını kutlayarak başladığı konuşmasına “Yunus Emre Enstitüsü ile üniversitemiz arasında güzel bir iş birliği var. Ortaklaşa pek çok projeye imza atıyoruz ve her bir projeyle iş birliğimizi daha da pekiştiriyoruz. İlişkilerimizin güçlenerek devam edeceğine üniversitemiz adına söz veriyorum.” diyerek devam etti.

Nevruz Programında İvane Cavakhishvili Tiflis Devlet Üniversitesi Halk Dansları Topluluğu geleneksel Gürcü danslarından “Kartuli, Ceirani, Kazbeguri, Samaia, Mtiuluri ve Mleturi” ile Erzurum Atatürk Üniversitesi Halk Dansları Topluluğu ise yöreye ait  “Baş bar, Koçeri, Hançer, Uzundere ve Sekme” dansları ile katılımcılara keyifli bir gece yaşattı.

Programın ikinci ayağı 16 Mart 2019 tarihinde Marneuli Medeniyet Evinde gerçekleşti.  Erzurum Atatürk Üniversitesi ve Marneuli Sarvan Halk Dansları Topluluğu’nun sahne aldığı program büyük beğeni topladı. Ayrıca Marneulili genç âşıklar türküleri ve şiirleriyle programa renk kattılar.

Nevruz programı hediye takdimi, fotoğraf çekimi ve röportajlarla sona erdi.