Tiflis'te Türk Edebiyatı Söyleşisi

Yazıcı-dostu sürüm

Tiflis Yunus Emre Enstitüsünde "Türk Yazı Dilinin Tarihi Gelişimi" konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Fırat Üniversitesi Insani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Buran geleneksel hale gelen Edebiyat söyleşileri kapsamında Tiflis Yunus Emre Enstitüsü öğrencileriyle bir araya geldi. Programın açılışında konuşan Enstitü Müdürü Zekeriya Gültekin  Türk edebiyatı söyleşileri kapsamında Gürcistan'daki Türkoloji bölümü öğrencilerini yıl boyunca Türkoloji’nin seçkin akademisyenleriyle buluşturmaya devam edeceklerini söyledi.

Prof. Dr. Ahmet Buran söyleşiye Türkçenin, Gürcüce gibi dünyanın en eski ve kendine özgün alfabe sistemine sahip bilim, edebiyat ve devlet dili olduğunu söyleyerek başladı. 11-13. yy arasında Türk Dünyası'nda bir dağılma sureci yaşandığını ifade eden Buran, Türk coğrafyasının batısına yönelen Oğuzların, Anadolu Türkçesinin yazı dilini oluşturduğunu belirtti. Buran, böylece Anadolu Türkçesinin Uygur Karahanlı döneminde var olan yazı dili geleneğinden kopup yepyeni bir yazı dili olarak gelişmeye başladığını söyledi. Bugünkü Türk yazı dili kapsamında Türkiye Türkçesinin de uluslararası düzeyde bilim, edebiyat, devlet ve "geçer bölge" dili olduğunu kaydeden Buran, bu nedenle Türkiye Türkçesinin dünya dilleri arasında gelecek vaat eden saygın bir dil olduğunu, bunun sonucunda insanların Türkiye Türkçesini öğrenmek istediğini söyledi.

Tiflis Büyükelçiliği yetkilileri, Türkologlar ve Kültür Merkezi Öğrencilerin katıldığı program Prof. Buran'ın soruları yanıtlamasının ardından sona erdi.

Program Tiflis'in dışında Yunus Emre Enstitüsüyle protokolü bulunan Kutaisi, Ahıska ve Batum şehirlerindeki Devlet Üniversitelerinde de gerçekleştirildi.