Tiflis’te Türkçe Öğretmenlerine Hizmet İçi Eğitim Programı

Yazıcı-dostu sürüm

Tiflis Yunus Emre Enstitüsü tarafından 27 Şubat-1 Mart 2020 tarihleri arasında Türkologlara, Tercihim Türkçe Projesi öğretmenlerine, Gürcistan’da görev yapan T.C. Millî Eğitim Bakanlığı okutmanlarına ve öğretmen adayı Türkoloji öğrencilerine yönelik eğitim programı düzenlendi.

Programda yabancılara Türkçe öğretimiyle ilgili farklı konularda Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Eğitim ve Türkoloji Müdürü Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu ile Yunus Emre Enstitülüsünde görev yapan uzmanlar tarafından seminerler verildi. 

Enstitü Merkezinde gerçekleştirilen açılış törenine T.C. Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Gürcistan Devlet Dil Dairesi Başkanı Georgi Alibegashvili, Tiflis Eğitim Müşaviri Yüksel Kara, TİKA Tiflis Koordinatörü Necla Demirdağ, Enstitü yetkilileri ile çok sayıda Türkçe öğretmeni katıldı.

Prof. Dr. Gürer Gülsevin açış konuşmasında Gürcü dilinin Türkiye'de birçok aile için yabancı dili olmadığını, Gürcücenin Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde konuşulduğunu, aslında Gürcüce konuşan ailelerin Türkiye'nin belli bir bölgesinden ibaret olmadığını dile getirdi. Gülsevin "Bizim için Türkiye'deki bir Gürcü ile Gürcistan'daki bir Gürcü arasında bir fark yok veya tersinden söylesek Gürcistan'daki bir Gürcü ile Türkiye'deki Gürcü arasında da bir fark yoktur." sözleriyle konuşmasını tamamladı.

T.C. Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan konuşmasında “Dil olmadan ilişki kurulamıyor, uluslararası ilişkileri dil olmadan kuramıyoruz. Türkiye ile Gürcistan arasında sadece belki bir iki nehir, bir iki de vadi var. İnsanlarımız arasında birbirlerinden sevdiklerini alıp sevmediklerini bıraktığı, karşılıklı saygıya dayalı bir ilişki olmalı." ifadelerine yer vererek insanın yabancı bir dili öğrenerek daha çok bilgiye sahip olabildiğini söyledi. 

Programın dördüncü gününde katılımcılar, yabancılara Türkçe öğretirken kullanabilecek materyalleri hazırlayarak yarıştı. Program katılım belgelerinin takdimi ve fotoğraf çekimiyle sona erdi.