“Türk Evi” Sergisi Gürcistan’da

Yazıcı-dostu sürüm

05 Temmuz 2022 tarihinde Tiflis’te Tiflis Devlet Sanatlar Akademisi’nde Anadolu'nun farklı bölgelerinden Türk evi örnekleriyle Gürcü sanatseverleri buluşturmayı amaçlayan serginin açılışı yapıldı.

Serginin açılışına, göreve yeni atanan Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Ali Kaan Orbay, Gürcistan'daki Türk kurumların temsilcileri, Türkologlar, Türk ve Gürcü sanatseverler ve diğer davetliler katıldı.

Sanatçı akademisyen Abbas Ketizmen'in sulu boya tekniğiyle hazırladığı 30 Türk evi tablosuna yer verilen serginin açılışında konuşan Büyükelçi Orbay, böylesi bir etkinliğe katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Gerek Türk gerek Gürcü kültüründe ev ve ailenin yaşam döngüsünün merkezinde yer aldığını belirten Orbay, iki ülkeyi, coğrafyanın ötesinde birbirine bu kadar yakın kılan unsurun tarih ve kadim dostluktan beslenen müşterek kıymetler olduğunu söyledi.

Sergiyi düzenleyen Tiflis Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ali Oğuzhan Yüksel de mimar Turgut Cansever'in kitabında atıfta bulunduğu "İnsanın esas vazifesi dünyayı güzelleştirmektir" sözünün kendileri için de ilham kaynağı olduğunu belirterek sergiyle bu güzelliği hem hatırlamayı hem de insanlığı bu konuda yeniden düşünmeye davet etmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Sergi açılışına "Otağdan Konağa" bildirisiyle katılan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sema Demir de Türk evinde geleneksel mimarların, yapı ustalarının ve evi yaptıran ailelerin dağı yok etmeyi, ırmağın üstünü kapatmayı, denizi doldurmayı akıllarına bile getirmediklerini söyleyerek yerle, doğayla, iklimle, şairane yaklaşımla barış içinde yaşanabileceğini vurguladı.

Ziyaretçilerin yoğun ilgisini çeken “Türk Evi” sergisi 12 Temmuz’da sona erdi.

 

Diğer Etkinlikler

27-29 Mayıs 2022 tarihleri arasında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Tiflis Yunus Emre Enstitüsü...

08.06.2021 tarihinde Gürcistan Millî Müzesine bağlı Tiflis Tarih Müzesi’nin sergi salonunda, Tiflis Yunus Emre...