Gürcistan’da Türk Edebiyatı Söyleşileri

Yazıcı-dostu sürüm

Tiflis Yunus Emre Enstitüsü tarafından "Ağız Araştırmalarının Kültürel ve Dilbilimsel Önemiyle Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları" konulu söyleşi gerçekleştirildi.

23-24-25 Mayıs 2016 tarihlerinde yapılan söyleşi çerçevesinde, Sakarya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Muharrem Öçalan, Gürcistan’daki Türkoloji öğrencileriyle bir araya geldi.

Gürcistan’da Yunus Emre Enstitüsüyle protokolü bulunan Tiflis, Kutaisi, Ahıska ve Batum Devlet Üniversitelerinde gerçekleşen söyleşilere Tiflis Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Zekeriya Gültekin’le Türkoloji bölümü öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Muharrem Öçalan dünyada Türkçenin en çok konuşulan diller arasında bulunduğunu belirterek “bu kadar çok konuşulan bir dilin farklı lehçe ve ağızlara sahip olması da bir zenginliktir” dedi. Öçalan ayrıca Anadolunun pek çok bölgesinde konuşulan Türkçenin otantikliğini yitirmeye başladığını ifade etti. Gününmüzde teknolojinin geldiği seviye itibariyle ağız araştırmalarının çok daha kolaylaştığını kaydeden Öçalan, bu alanda yapılan eski çalışmaların da günümüz teknolojisi kullanılarak güncellenip dil bilimi dünyasına kazandırılmasının önemli olduğunu belirtti.

Söyleşi Yard. Doç. Dr. Muharrem Öçalan’ın dinleyicilerin sorularını yanıtlamasının ardından sona erdi.