24. Tiflis Uluslararası Kitap Festivali’nde Odak Ülke Türkiye

Yazıcı-dostu sürüm

Pandeminin sona ermesiyle dünyada kültür sanat dünyası hareketlenmeye başladı.

UNESCO, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’i 2021 yılında Dünya Kitap Başkenti ilan etmişti. Böylelikle Tiflis bu unvanı alan 21’inci şehir oldu.

Tiflis Yunus Emre Enstitüsü, 26-29 Mayıs 2022 tarihleri arasında Gürcistan Kitap Yayıncıları Birliği tarafından düzenlenen, bu yıl ‘Odak Ülke’si Türkiye olan 24. Tiflis Uluslararası Kitap Festivaline katıldı.

‘Odak Ülke Türkiye Programı’nın açılış konuşmalarını, T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, T.C. Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan, İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay ile İTO (İstanbul Ticaret Odası) Yönetim Kurulu Üyesi ve Yayıncı Münir Üstün yaptılar.

Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan, Türkiye standında yaptığı açıklamada, gelecek nesillerin kitap, okur-yazarlık oranı, edebiyat ve kültürle güçleneceğine inandığını belirterek “Böyle bir güzel katılıma sahip olmak, burada dost Gürcistan’da, Tiflis’in en güzel yerlerinden birinde, Gürcistan’ın bağımsızlık gününde, bizi gururdan kanatlandırdı. Çok teşekkür ederim.” dedi.

T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan da bu festivale katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Kitapsız, sözsüz, yazısız kültürü aktarmak mümkün değil. Sonuçta eğer kitap varsa söz vardır. Ne kadar kitap varsa, o kadar aktarım söz konusudur”, ifadelerini kullandı.

Çocuk kitapları bölümünde Yunus Emre Enstitüsü tarafından ebru çalışması yapılırken, açılışta mini bir musiki konseri de verildi.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan kitap, dergi, broşür, bülten, ders ve hikâye kitabı gibi yayınların sergilendiği stantta, Türkçe kursları, Türkçe Yeterlik Sınavı ve Türkçe Öğretim Portali’nin tanıtımı gerçekleştirildi.

Türkiye bölümünde edebiyat, çocuk ve eğitim yayıncılığı yapan yayın evleri yer aldı. Ayrıca Gürcistan Yayıncıları Birliğince desteklenen “Odak Ülke Türkiye Kültürel Programı’nda”, İskender Pala, Mario Levi, Tarık Tufan, Adnan Özer, Aslı Perker, Betül Sayın, Melike Günyüz, Metin Celal, Nermin Yıldırım, Ömer Erdem, Fırat Sunel ve Nebi Gümüş’ün de aralarında bulunduğu şair ve yazarlar, Gürcü edebiyatçılarla ortak söyleşilere katıldı.

 Her sene düzenlenen festival  10 bini aşkın ziyaretçiyi ağırlıyor.