El Sanatları Festivali’nde Karagöz Hacivat ve Ebru Gösterisi

Yazıcı-dostu sürüm

2. Uluslararası Geleneksel El Sanatları Atölyesi Festivali, Gürcistan Halk ve Uygulamalı Sanatlar Müzesi ile Gürcistan El Sanatları Derneği iş birliğiyle 28-30 Haziran 2019 tarihinde Ahıska Rabati Kalesinde düzenlendi.

Gürcistan Eğitim, Bilim, Kültür ve Spor Bakanlığı, USAID (Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı) Gürcistan Ofisi, Ahıska Belediyesi, Samtskhe-Cavaketi Valiliği ile Acara Özerk Cumhuriyeti Eğitim, Kültür ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen festivale, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Ermenistan, Fransa, İspanya, Litvanya ve Gürcistan’dan el sanatları alanında uzman 150’ye yakın kişi katıldı.

El sanatları ustaları tarafından ahşap oyma, halı dokuma, taş işleme, takı tasarımı, demir işleme, çini, seramik, çömlek, keçe, eyer, bez bebek ve enstrüman yapımı gibi sanat dallarında atölye çalışmalarının yapıldığı festivalde, Enstitü tarafından da Karagöz Hacivat ve ebru atölyesi çalışmaları ile gösterileri yapıldı. Karagöz Hacivat Sanatçısı Suat Veral ve Türkiye’nin ilk kadın Karagöz Hacivat Sanatçısı Merve İlken tarafından sahnelenen gölge oyunu, minikler başta olmak üzere festivale katılanların beğenisini topladı.

Enstitü standını ziyaret eden katılımcılar boyaları suyla buluşturarak kendi ebrularını yapma şansı elde ettiler. Festivalde ayrıca eğitici programlar, müze koleksiyonu sergisi, geleneksel el sanatları hakkında seminerler, konser ve eğlence programları da yer aldı.

Festivalde, Gürcistan El Sanatları Derneği Başkanı İrina Mania, USAİD Başkanı Peter Webler, Samtskhe-Javakheti Vali Yardımcısı Zurab Khachidze ve Tiflis Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ali Oğuzhan Yüksel yaptığı konuşmalarda, festivalin amacının farklı ülkelere ait sanat dallarını aynı paydada buluşturmak, sanatın ve sanatçının gelişimine katkı sunmak, ülkeler arası dostluğu ve iş birliğini pekiştirmek olduğunu söyledi.

Karagöz Hacivat ve ebru stantları Samtskhe-Javaheti Vali Yardımcısı Zurab Khachidze, Ahıska Belediye Başkanı Zaza Melikidze ve Ahıska Kültür Ofisi Müdürü Zaza Tamarashvili başta olmak üzere pek çok yerli yabancı katılımcı tarafından ziyaret edildi.