Tiflis Yunus Emre Enstitüsü ile Gürcistan Adalet Bakanlığı Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Yazıcı-dostu sürüm

Tiflis Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Gürcistan genelinde birçok resmi kurum ve kuruluşla ortaklaşa yaptığı programlarla Türkçe öğretiminin yanı sıra sanatsal faaliyetler düzenlemeye devam ediyor.

Bu kapsamda, Tiflis Yunus Emre Enstitüsü ile Gürcistan Adalet Bakanlığı arasında, cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülere yönelik Türkçe öğretimi ve kültür-sanat alanlarında yapılabilecek iş birliklerini içeren bir iş birliği protokolü imzalandı.

 

Enstitünün ev sahipliğinde 30 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirilen imza töreninde, T.C. Tiflis Büyükelçisi Ali Kaan Orbay, Gürcistan Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Erekle Gvinianidze, Tiflis Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Can Güray ve Mesleki Eğitim ve Mahkûmlar Eğitimi Merkezi Müdiresi Tamta Demurişvili hazır bulundu.

 

İmza töreninde T.C. Tiflis Büyükelçisi Ali Kaan Orbay bir konuşma yaptı. Orbay konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Yunus Emre Enstitüsünün sadece dil kursu veren,  entelektüel aktivitelerle sınırlı kalmayan, bunların yanında somut projelerle de insanların hayatına bire bir dokunduğunu görmek beni mutlu ediyor. Büyükelçilik olarak herkese yetişemiyoruz ama Yunus Emre Enstitüsü sayesinde toplumun her kesimine ulaşmaya çalışıyoruz. Bu anlaşma ile de gerçekten ihtiyaç sahibi olanlara ulaşmak hepsinden daha önemli. Gürcistan’ın cezaevi mahkûmlarına yaklaşımında ileri bir seviyede olduğunu ve dünya standartlarında adımlar attığını biliyorum. Bizim de Gürcistan’ın bu anlamdaki çalışmalarına yapacağımız iş birliklerimiz ile katkı sunacak olmamızdan bir hayli mutluluk duymaktayım.”

Gürcistan Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı da iş birliğin önemine işaret ederek şunları kaydetti: “Merkezimizdeki çalışmalarımız ile mahkûmların toplumla entegre olmalarını ve sosyalleşmelerini amaçlıyoruz. Bu yüzden Yunus Emre Enstitüsü ile bu bağlamda imzalayacağımız protokolün önemli olduğunu ve bu işbirliği sayesinde birlikte faydalı çalışmalara imza atacağımızı düşünüyorum. İş birliğimizin, iki ülke ve halk arasındaki ilişkileri daha da pekiştireceğine inanıyorum.”

 

Tiflis Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Can Güray ise imza töreninde gerçekleştirdiği konuşmada; “Bugün her iki taraf için de önemli bir gün. Yaklaşık bir buçuk sene önce başladığımız Enstitümüz ile Gürcistan Adalet Bakanlığı arasında başlayan iş birliği protokol sürecine, biraz sonra yapacağımız imza töreni ile resmiyet kazandırmış olacağız. Biz taraflar olarak aslında bu zaman kadar işbirliğimiz somut adımlar atmaya başlamıştık. Enstitü olarak geçen aylarda mahkûmlara yönelik bir keçe atölyemiz oldu. Bunun dışında mahkûmların yaptığı sanat ürünlerinin sergilendiği marketi ziyaret ettik. Bakanlığın desteklediği, Tamta Hanım’ın vizyonu ve ekibinin öz veri çalışmaları sayesinde mahkûmların rehabilitasyonu, toplumla entegre olabilmeleri noktasında yapılan çalışmaların çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu önemli çalışmalara, Enstitü olarak yapacağımız iş birliği çerçevesinde katkı sağlayacak olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Umarız bu iş birliğimiz ile gelecekte mahkûmların sosyal hayata entegre olması noktasında kalıcı olarak iş birliğimiz devam eder. ” değerlendirmesinde bulundu.

 

Törende son olarak Mesleki Eğitim ve Mahkûmlar Eğitimi Merkezi Müdiresi Tamta Demurişvili de bir konuşma yaptı. Yunus Emre Enstitüsünü, buraya her geldiğinde ailesine gelmiş gibi hissettiğini vurgulayan Tamta, protokol kapsamında birlikte yapılacak iş birliklerinin önemine dikkat çekti. Tamta ayrıca, ceza evinde mahkûmlara yönelik oluşturulan kütüphanede Türkçe bölümü de kurmayı planladıklarını ve bu konuda Enstitünün desteklerine ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Diğer Etkinlikler

Uluslararası Kadınlar Birliği tarafından 03 Aralık 2022 tarihinde Sheraton Grand Tbilisi Metechi Palace'da düzenlenen...

Pandeminin sona ermesiyle dünya yavaş yavaş eski hâline dönmeye başladı.

Gürcistan’da Türk kültürünü, tarihini,...

15.03.2022 tarihinde Tiflis Yunus Emre Enstitüsünde geleneksel ebru sanatı kursu başladı.

Türk sanatları arasında...

Gürcistan’da Türk kültürünü, tarihini, sanatını, edebiyatını tanıtmak ve yabancılara Türkçe öğretmek amacıyla...