Tiflis’te “Savaştan Barışa Uzanan Yol” Sergisi

Yazıcı-dostu sürüm

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te “Çanakkale: Savaştan Barışa Uzanan Yol” sergisi açıldı.

Çanakkale Kara Savaşları’nın 100. yıl dönümü çerçevesinde açılan sergiyi, Yunus Emre Enstitüsü Tiflis Türk Kültür Merkezi ile T.C. Tiflis Büyükelçiliği organize etti.

“Çanakkale: Savaştan Barışa Uzanan Yol” sergisi Gürcistan Parlamentosu Milli Kütüphanesi’nde açıldı. Açılışa, Gürcistan Parlamento Başkanı ilk yardımcısı - Manana Kobakhidze, Gürcistan Parlamentosu Başkan Yardımcıları Manana Kobakhidze ve Gubaz Sanikidze, Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü, İtalya ile Vatikan büyükelçileri, Gürcistan Ortodoks Kilisesi piskoposları ile Tiflis Türk Kültür Merkezi Müdürü Zekeriya Gültekin katıldı.

Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü açılışta yaptığı konuşmada, “Serginin açılmasından dolayı çok memnunum. Çanakkale Kara Savaşları’nın savaştan barışa uzanan bir yol olduğunu söylemeliyim. Tabi ki, geçmişte yaşanmış bir savaşın içinden olumsuz ve zalim tarafları bulmak kolay. Aslında daha iyisi ve yapılması gereken o savaşın içinden olumlu ve insancıl tarafları bulmaktır. İşte buna savaştan barışa uzanan yol denir” dedi.

Yunus Emre Enstitüsü Tiflis Türk Kültür Merkezi’nin Müdürü Zekeriya Gültekin ise katılımcılara teşekkür ederek, “Çanakkale savaşları, sadece Anadolu’yu değil dünya siyasetini de derinden etkilemiştir. T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri ve Dışişleri Bakanlığımızın hazırladığı arşivlerden yararlandığımız fotoğraf sergisinde, savaştan doğan barış ve dostluk teması öne çıkmaktadır” dedi.

Gürcistan Parlamentosu Milli Kütüphanesi’nde açılan ve 2 gün açık kalan sergi, katılımcılardan büyük ilgi gördü.