Gürcistanlı Çocuklar Kukla Gösterisinde Buluştu

Yazıcı-dostu sürüm

Tiflis Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından Gürcistan’da uygulanan “Tercihim Türkçe” Projesi kapsamında Türkçenin seçmeli yabancı dil olarak okutulduğu 31. ve 71. Devlet Okulları öğrencilerine yönelik olarak kukla gösterisi etkinlikleri düzenlendi.

Vantrolog-kukla sanatçısı Gülten Yazıcı tarafından 16-17 Kasım 2023 tarihlerinde “Tercihim Türkçe” projesinin uygulandığı 31. ve 71. Devlet Okullarında eğitim gören öğrencilere yönelik olarak kukla gösterileri sunuldu. Öğrencilerin yoğun ilgiyle karşıladığı etkinliklere, okul müdürleri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Öğrenciler, vantrolog-kukla sanatçısı Yazıcı tarafından gerçekleştirilen gösterilere, interaktif şekilde danslar ve şarkılar ile katılım gösterdi.

Gürcistan’da “Tercihim Türkçe” Projesi ile Türkçe, Seçmeli Dil olarak Okutuluyor

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından yürütülen ve dünyanın birçok ülkesinde eğitim veren devlet okullarında Türkçenin seçmeli dil olarak okutulması çalışmalarına katkı verilmesini amaçlayan “Tercihim Türkçe” projesi, 2012 yılından bu yana Gürcistan genelindeki devlet okullarında uygulanıyor. Proje kapsamında hâlihazırda Yunus Emre Enstitüsü ile Gürcistan’ın başkenti Tiflis’teki 7 Devlet Okulu arasında yapılmış iş birliği protokolleri bulunuyor.

Vantrolog Nedir?

Dünyanın en eski sanatlarından biri olan “vantrolog” diğer adıyla “vantrilok” sanatı, aynı ortamda bulunan kukla ve kukla sanatçısının karşılıklı diyaloğu esnasında sanatçının, kuklanın oyundaki seslendirmesini yaparken sesini kukladan geliyormuş gibi seyircilere hissettirmesi amacıyla ağzını kıpırdatmadan konuşmasıyla icra ediliyor. Özetle sesi bir başkasından geliyormuş gibi konuşabilen kişilere vantrolog adı veriliyor. Vantrolog kelimesi, Latince venter (karın) ve loqui (konuşmak) kelimelerinin bileşiminden türetildiğinden “karnından konuşan” anlamına geliyor. Bu nedenle vantrologlar ayrıca "karnından konuşanlar" olarak da adlandırılıyor. 

Diğer Etkinlikler

Tiflis Yunus Emre Enstitüsün (YEE) himayesinde devam ettirilen "Tercihim Türkçe" Projesi kapsamında Türkçe öğretiminin...

Tiflis Yunus Emre Enstitü ile Kutaisi “Ghone Kveknisa” Özel Okulu arasında ‘Tercihim Türkçe’ Protokolü imzalandı....