Yunus Emre Şiirleri Gürcüceye Çevrildi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre, Türk milletinin yetiştirdiği büyük mutasavvıflardan, Türk dili ve edebiyatı tarihinin en büyük şairlerinden biridir. 1238 yılında Eskişehir’de doğmuş, 1321 yılında yine Eskişehir’de vefat etmiştir. Yunus Emre’nin şiirlerinin temelini, ayrım gözetmeksizin bütün insanlara duyduğu sevgi, saygı ve hoşgörü olmuştur.

2021 yılı Yunus Emre’nin vefatının 700. Yıl dönümü olması münasebetiyle UNESCO tarafından Yunus Emre Yılı olarak ilan edilmiştir. Bu kapsamda Yunus Emre Enstitüsünün desteğiyle Edebiyat Çevirmenleri Birliği tarafından Gürcüceye çevirilmiş “Yunus Emre Şiirleri” adlı kitap basıldı.

Yunus Emre şiirlerinin Gürcü dilinde ilk defa yayımlandığı kitap, edebiyat çevrelerinde ve şiir severler arasında büyük bir ilgi uyandırıp Türk Dünyasında çok tanınan ve sevilen ünlü şairin alemini, edebi ve sanatsal mükemmelliğini Gürcü okurlara tanıtacaktır.

Gürcü çevirmenler ve şairler Türkologların yaptığı satır çevirilerini şiir biçimine taşıyarak sıra dışı bir çalışmaya imza atmış bulunmaktadırlar.

30.11.2021 tarihinde Gürcistan Millî Müzesine bağlı Tiflis Tarih Müzesi’nin sergi salonunda Tiflis Yunus Emre Enstitüsü tarafından kitap tanıtımı gerçekleştirildi.

Kitap tanıtımı törenine T.C. Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan, Brezilya’nın Tiflis Büyükelçisi Oswaldo Biato Junior, Almanya’nın Tiflis Büyükelçisi Hubert Knirsh, Kazakistan’ın Tiflis İkinci Katibi Yerlan Bergenev, TİKA Tiflis Koordinatörü Tuba Özütok, Gürcistan Ulusal Müzesi Genel Müdürü Davit Lortkipanidze, Gürcistan İzmir Fahri Konsolos Muavini Makvala Kharebava, Gürcistan'daki Türk kurumların temsilcileri, Türkologlar, çevirmenler, Türk ve Gürcü edebiyat severleri ile diğer davetliler katıldı.

T.C. Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan konuşma sırasında Yunus Emre’nin Türk edebiyatındaki rolünden ve öneminden bahsetti. Büyükelçi Yunus Emre Enstitüsüne teşekkür edip "Yunus Emre şiirlerini Gürcü okuyucularla birleştiriyoruz. Bu çok heyecanlı bir proje" diye belirtti.

        

Diğer Etkinlikler

29.01.2022 tarihinde  "Milli Edebiyat Dönemi Türk Edebiyatı" konulu çevrim içi  Türk Edebiyatı sohbetleri...

Tiflis Yunus Emre Enstitüsü, 24 Haziran – 27 Haziran 2021 tarihleri arasında Gürcistan Kitap Yayıncıları ve...

21.05.2021 tarihinde Tiflis Yunus Emre Enstitüsünde, “Tercihim Türkçe Projesi” kapsamındaki Gürcistan Devlet...

Yunus Emre Enstitüsünün desteğiyle basılan "Türk Şiiri Antolojisi" kitabının tanıtımı 22 Aralık 2020 tarihinde T.C...